În trecut, eram genul de persoană care obișnuia să ceară ajutorul unui broker de asigurări, însă cu schimbările date de pandemie am hotărât să folosesc mediul online pentru a ușura procesul.
Primul pas a fost să caut site-uri care oferă asigurare RCA online, iar printre rezultatele găsite se număra și Pint.ro (RCA-Ieftin) care avea un număr impresionant de păreri pozitive. Printre păreri se numărau multe persoane mulțumite care lăudau ușurință de utilizare și seriozitatea oferită de cei de la Pint. Tot ce a fost nevoie să am ca să beneficiez de acest serviciu a fost o adresă de email validă și un card bancar.
În urma celor menționate am decis să apelez la ei pentru crearea poliței.
Iată câteva din aspectele care m-au convins să fac această alegere.
Ușor de utilizat – Site-ul este perfect conceput pentru persoanele care nu și-au mai înregistrat online polița de asigurare RCA. Tot ce a trebuit să fac a fost să introduc seria de șasiu (VIN) în câmpul dedicat și informațiile autovehiculului au fost completate automat. În final nu a mai rămas decât să completez informațiile beneficiarului poliței și am putut vedea simularea prețului poliței.
Varietate de opțiuni – În procesul de simulare a prețurilor de asigurare, mi-au fost generate cotații de preț de la numeroase companii de asigurări înregistrate, printre care și Euroins asigurări, unul din liderii de piață în domeniul RCA. Astfel, am avut posibilitatea să aleg cel mai mic preț și cea mai bună ofertă dintre cele generate. În plus, am avut posibilitatea de a alege cotația în funcție de perioada de timp pentru care aș fi vrut să primesc polița de asigurare, care poate fi un preț asigurare auto pe 6 luni, pe 12 luni sau chiar asigurare RCA lunară.
Simulare Live – A fost suficient să introduc datele solicitate de către simulator, iar formularul intuitiv mi-a indicat unde pot găși aceste date fie în cartea mașinii, fie în talon. Cu ajutorul unui calculator RCA, am primit ulterior mai multe opțiuni de asiguratori în vederea unei concesii de preț, astfel am știut din timp ce cumpăr. Doar m-am asigurat și am verificat ca toate datele să fie corecte înainte de a le trimite.
Promptitudine – Comanda a fost finalizată în doar câteva minute, iar apoi o poliță RCA mi-a fost emisă și trimisă la adresa de e-mail specificată, fără să fie nevoie de confirmare prin telefon.
În urma celor menționate, consider cu tărie că am făcut alegerea corectă și recomand Pint tuturor celor care au nevoie de asigurare, urmând 5 pași simpli pe care îi voi detalia mai jos.
Din pagina princpală a site-ului am ales polița de asigurare RCA din listă și am dat click pe butonul “Calculator RCA”
Apoi, dintre cele 2 opțiuni prezentate, am ales-o pe cea din dreapta, opțiune potrivită pentru cei care folosesc pentru prima dată site-ul. Am completat seria de șasiu (VIN) a mașinii și am dat click pe “Completați Formularul”.
Formularul este intuitiv și datorită faptului că am completat seria VIN a mașinii în pasul anterior, acesta a auto-populat specificațiile mașinii după care am apăsat pe butonul “Continuă” unde a trebuit ca eu să completez doar datele mele, ale beneficiarului. Apoi am apăsat butonul “Vezi Tarifele”
Simulatorul a generat opțiunile din care am putut alege cea mai bună poliță pentru nevoile mele, în funcție de buget, de durata asigurării și de asigurator. Deasupra fiecărui buton denumit “Alege” va fi generat un preț, în LEI, care indică costul final al asigurării.
După ce am luat decizia de a merge cu un anumit asigurator, a rămas doar să fac plata online cu un card bancar, după care am primit polița pe adresa de e-mail specificată.
Dacă nu ești sigur de valabilitatea poliței tale de asigurare RCA ai posibilitatea de a face o verificare asigurare RCA la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România pe site-ul www.aida.info.ro, folosind seria de șasiu (VIN) a mașinii. E important de menționat că sincronizarea între asigurător și baza de date AIDA poate să dureze până la 7 zile.
Un simulator de costuri RCA este instrumentul cel mai potrivit prin care să faci o simulare de asigurare auto. Va fi nevoie doar de datele de identificare ale proprietarului și mașinii pentru care se încheie polița RCA, iar în doar câteva minute vei avea o idee clară despre cele mai bune oferte de pe piața asigurărilor obligatorii.
Acronimul RCA provine de la Răspundere Civilă Auto, iar denumirea completă a asigurării RCA se referă la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru daune cauzate altor persoane în urma unui accident de vehicule.
Toate persoanele juridice sau persoanele fizice care dețin vehicule înregistrate sau înmatriculate în România sunt absolut obligate să achiziționeze polița de asigurare RCA pe întreaga perioadă de posesie asupra bunului mobil.
*Lipsa unei asigurări RCA poate atrage sancțiuni precum:
retragerea plăcuțelor de înmatriculare,
reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului
amenzi cu sume cuprinse între 1000 și 2000 lei.
Asigurarea RCA este valabilă: pe teritoriul României, pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pe teritoriul statelor aparținând Spaţiului Economic European, cât și pe teritoriul statelor aflate între două țări membre ale Uniunii Europene. În momentul incheierii unei asigurări RCA, fiecare asigurator este obligat să comunice clientului statele în care polița este valabilă.
Conform legislației din România. polițele de asigurare raspundere civilă auto se pot încheia pe orice perioadă cuprinsă intre o lună si 12 luni, atât timp cât mașina este înmatriculată/înregistrată pe teritoriul României.
În algoritmul de calcul al costului de asigurare RCA, vârsta este într-adevăr unul dintre criterii. Conform datelor statistice, lipsa experienței șoferilor mai tineri duce la o frecvență mai mare a accidentelor rutiere, astfel prețul asigurărilor auto este mai ridicat pentru cei cu vârsta până în 30 de ani.
Preţul asigurării RCA este variabil în funcție de mai mulți factori: perioada dorită, informații tehnice despre autovehicul (categoria din care face parte, marca, capacitate cilindrică, putere, număr locuri, masa maximă autorizată, anul fabricației) și informații legate de șofer (vârstă, istoric accidente).